Contacteer ons

Nieuws

Ja, echt! In deze dingen zijn linkshandigen écht beter dan rechtshandigen

Gepubliceerd

op

Vroeger werd linkshandigheid geassocieerd met hekserij, de duivel en boosaardigheid. Dat is gelukkig al járen niet meer zo. 

Het is vandaag Linkshandigendag en wat kunnen we dan beter doen dan alle linkshandigen in het zonnetje zetten? Daarom op een rijtje waar linkshandigen allemaal beter in zijn dan rechtshandigen:

1. Talenkennis
Volgens neuropsycholoog Guy Vingerhoets zijn de hersenen van linkshandigen iets anders georganiseerd. Dit heeft enkele voordelen: “Onder de MRI-scanner valt op dat de verdeling van functies over de hersenhelften bij linkshandigen minder sterk is dan bij rechtshandigen”, legt hij uit aan HLN.be. Zo zit het taal- en motorische gebied bij rechtshandige vooral links en bij linkshandigen is het verdeeld over de 2 helften. Hierdoor kunnen linkshandigen beter switchen en begrijpen en leren ze talen veel beter en sneller.

2. Wiskundeknobbel
Linkshandigheid wordt al jaren gelinkt aan intelligentie. Zo hebben zij bijvoorbeeld betere wiskundige vaardigheden dan rechtshandigen. Uit onderzoek blijkt dat de kans hierdoor groter is dat een linkshandige uitgroeit tot een genie. Bij mensen met een linkshandige voorkeur is de rechterhersenhelft beter ontwikkeld dan bij rechtshandigen, waardoor ze onder andere meer ruimtelijk inzicht hebben. En ook hier geldt dat linkshandigen een verbeterde connectie hebben tussen de 2 hersenhelften, waardoor ze beter en sneller informatie kunnen verwerken.

3. Sporten
Waar linkshandigen echt in uitblinken zijn sporten als tennis, schermen en boksen. Maar waar komt dit door? “Linkshandigen lopen niet per se sneller of springen niet hoger dan rechtshandigen”, zegt Matthieu Lenoir, professor van de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de UGent. “Maar bij sporten waarbij tactisch inzicht en verrassing belangrijker zijn dan fysieke kracht, hebben ze een streepje voor.”

Wie links is, kan zijn of haar tegenstander makkelijker verrassen, want die laatste is doorgaans rechts en niet gewend aan een opponent die met links speelt of vecht. Dit komt simpelweg omdat ze die minder vaak tegenkomen. Ook bij volleybal en voetbal zijn linkshandigen in het voordeel. Dit komt doordat ze vaak goed zijn in beide kanten. Hierdoor zijn de linkshandigen breder inzetbaar en ook nu kunnen ze de andere spelers beter verrassen en dus ook makkelijker scoren.

4. Oplossing
Linkshandigen leren van jongs af aan al denken in oplossingen. Aangezien we in een rechtshandige wereld leven, kan het voor linkshandigen soms lastig zijn om te kunnen participeren. Scharen, blikopeners, schrijven met een inktpen… linkshandigen leren er vanzelf mee omgaan omdat ze gedwongen worden naar oplossingen te zoeken. Dit doen ze automatisch ook voor andere situaties.

5. Beter in bed
In een enquête onder 10.000 Amerikanen werd gevraagd hoe tevreden ze waren over hun sexleven. Opvallend was dat maar liefst 86% van de linkshandigen liet weten ‘zeer tevreden’ te zijn in bed. Een groot verschil met de 15% bij de rechtshandigen. In een rechtshandige wereld moeten linkshandigen vaak improviseren. Misschien komt die creativiteit ook tot uiting in de slaapkamer, zou wellicht de verklaring kunnen zijn. Toch moeten we deze resultaten wel met een korreltje zout nemen, want de enquête is uitgevoerd ter promotie van een speeltje dat perfect zou zijn voor de rechtshandigen.

Bron: HLN.be, Scientias, Libelle Beeld: iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Nieuws

Dit is dus het perfecte excuus om nóg meer frikandellen te eten

Gepubliceerd

op

Door

Hoewel een frikandel niet het gezondste stukje vlees is dat er bestaat, hoef je je zeker niet slecht te voelen als je er eentje eet. Sterker nog: je mag best een beetje trots op jezelf zijn! Frikandellen zijn volgens Peter Koolmees, hoogleraar veterinaire volksgezondheid aan de Universiteit van Utrecht, namelijk een hartstikke duurzaam product.

Eigenlijk ben je dus hartstikke goed bezig als je regelmatig een frikandel eet.

Botdeeltjes

Wat een frikandel zo duurzaam maakt, zijn de ingrediënten. Frikandellen zijn namelijk gemaakt van separatorvlees. Dit is vlees dat achterblijft op de botten na het slachten en lossnijden van het vlees. Wanneer dit vlees door een machine gaat, komen er ook nog allemaal botdeeltjes mee. Deze botrestanten zouden normaal gesproken in het afval belanden, maar worden nu dus alsnog gebruikt waardoor slachtdieren vrijwel volledig verwerkt kunnen worden.

Trots op ons kikkerlandje

Echt smakelijk klinkt dit natuurlijk niet, maar we mogen best trots zijn op deze manier van vleesverwerking. Ons land blijkt namelijk een voorloper te zijn op het gebied van de separatormachines, waardoor we verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk deel separatorvlees dat voor de rest van de wereld wordt geproduceerd.

Zo slecht nog niet…

Deze voorsprong hebben we volgens Koolmees te danken aan de calvinistische zuinigheid en het gebrek aan een Bourgondische eetcultuur. Wij vinden het nu eenmaal prima om vlees uit de muur te trekken en kunnen intens genieten van een gehaktbal. En zo heel ongezond is dit niet: de producten met separatorvlees zijn rijk aan calcium, ijzer en eiwitten. Lekker blijven eten dus, die frikandellen!

Bron | Volkskrant, Margriet Beeld | iStock

Lees verder

Nieuws

Waarom dit rijtjeshuis in Amsterdam hét gesprek van de dag was

Gepubliceerd

op

Door

Dat de huizenprijzen in Amsterdam de pan uit stijgen, is geen geheim. Toch blijft het fascinerend om te zien wat je vandaag de dag voor een bedrag van 1,5 miljoen euro in Amsterdam kan krijgen. Een oplettende Twitteraar ontdekte namelijk een ‘doodnormaal’ rijtjeshuis met een vraagprijs van 1.450.000 euro.

Hoewel de binnenkant van de tussenwoning er heel mooi uitziet en de ‘zonnige en ruime’ achtertuin vrij uniek is voor Amsterdamse begrippen, vinden mensen de vraagprijs toch een tikkeltje aan de hoge kant.

Mooi opgeknapt

De woning staat in een populaire buurt in Amsterdam-Zuid, waar eengezinswoningen schaars zijn. Er geldt een erfpacht op de woning die af te kopen is voor 135.000 euro. Dit betekent dat de grond nog niet eens bij de prijs is inbegrepen. Daar staat wel weer tegenover dat het huis erg ruim is (144 vierkante meter) en beschikt over een nieuwe badkamer en keuken. De achtertuin is maar liefst vijftien meter diep en geeft ook nog eens toegang tot een eigen garage. Foto’s van het huis kun je hier zien.

Te duur?

Hoewel veel mensen de vraagprijs belachelijk vinden, is de kans groot dat de huidige eigenaars een soortgelijk bedrag zullen ontvangen. Er stond namelijk niet zo heel lang geleden een woning in dezelfde straat te koop voor 1.495.000 euro. Deze woning werd uiteindelijk voor bijna die prijs verkocht (50.000 euro minder).

Bron | Funda, Twitter, Margriet Beeld | iStock, Funda

Lees verder

Nieuws

23 Redenen waarom hockey een geweldige sport is dus

Gepubliceerd

op

Door

Heb je op hockey gezeten of wil je het graag? Lees dan vooral even deze 23 redenen waarom hockey zo fantastisch is:

1. Hockey wordt steeds meer een vrouwensport.

2. De enige karaktereigenschap die een hockeyer nodig heeft is een diehard zijn.

3. Hockey wordt vrijwel nooit afgelast.

4. Het kan er hard aan toe gaan op het veld.

5. De bal wil je echt niet tegen je aan krijgen..

6. Strafcorners kunnen ook erg gevaarlijk zijn..

7. Na de wedstrijd zijn je enkels bont en blauw.

8. Een hockeyer is behendig.

9. Alles draait om balbehandeling, niet iedereen kan zomaar hockeyen.

10. Niets overtreft een perfecte backhand.

11. Het spel is razendsnel, er gebeurt altijd wel iets.

12. Het gaat er eerlijk aan toe doordat er mensen meekijken op camerabeelden.

13. Hockey is spannend tot de laatste minuut.

14. Een strafbal is altijd spectaculair.

15. De shootouts vanaf de 23 meterlijn zijn zenuwslopend.

16. Na de wedstrijd met z’n allen lekker stinken in het clubhuis.

17. Op hockeykamp gaan was een hele belevenis.

18. Wat dacht je van (inter)nationale toernooien?

19. Jawel, de bekende hockeyfeesten!

20. Je hebt vrijwel nooit grasvlekken in je sportoutfit.

21. Geschaafde knieën dan weer wel.

22. Door Hockey heeft Nederland regelmatig wat te vieren gehad.

23. Enne, wat dacht je van die leuke rokjes!

Bron: Upcoming, Grazia Beeld: iStock

Lees verder

Trending