Contacteer ons

Gezondheid

Dit is waarom jaarlijks zoveel Nederlanders diabetes type 2 krijgen

Gepubliceerd

op

Jaarlijks krijgen ontzettend veel Nederlanders te horen dat ze diabetes type 2 hebben. Het is één van de snelst stijgende ziektes in ons land en telt momenteel 1,1 miljoen patiënten.

Hoogleraar diabetologie Hanno Pijl van de universiteit Leiden verklaart de grootste oorzaak.

Diabetes type 1 en 2
Bij diabetes is het bloedsuikergehalte te hoog. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij patiënten insuline moeten spuiten. Diabetes type 2 wordt echter veroorzaakt door overgewicht, stress en te weinig beweging. Het is te verhelpen door een aanpassing in levensstijl.

Oorzaak diabetes
Hanno verklaart dat voornamelijk de grote hoeveelheid suiker die de meeste Nederlanders tot zich nemen een grote oorzaak is. “Van oudsher kent de mens een sterke voorkeur voor vet en vooral zoet. Zoet is in natuurlijke voedingsmiddelen extreem zeldzaam. Je treft het alleen aan in honing en rijp fruit.”

Gevaarlijk
Hij vervolgt: “Suiker wordt in de darmen gemakkelijk gesplitst in glucosemoleculen en is essentiële brandstof voor onze hersenen. Dus: als de oermens rijp fruit en honing vond, moest hij er zo veel mogelijk van opeten. Alleen: de gigantische hoeveelheden die wij tegenwoordig tot ons nemen, maakt het gevaarlijk.”

Geen overgewicht
Toch is suiker, te weinig beweging en overgewicht niet altijd de oorzaak voor het krijgen van diabetes type 2, verklaart Hanno. “Bij sommige patiënten is iets mis met de cellen die insuline produceren. Het kan zijn dat deze mensen bij de geboorte niet genoeg insulineproducerende cellen hebben meegekregen” verklaart hij. “Een aanpassing in dieet en levenswijze heeft dan niet zo veel nut. Dan helpen alleen medicijnen.”

Bron: AD, Libelle Beeld: iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Gezondheid

Hierom kun je dus last hebben van gasvorming (en dus scheten en boeren) tijdens het vliegen

Gepubliceerd

op

Door

Heb je vaak het gevoel dat je de enige bent die in het vliegtuig scheten en boeren moet onderdrukken? Wees gerust: het heeft niks met je gezondheid te maken, ieder normaal mens heeft er last van.

Het heeft alles met de luchtdruk in het vliegtuig te maken. Wij leggen je uit hoe dat precies zit.

Luchtdruk lager

“In het vliegtuig is de druk wat lager dan je gewend bent. Dat kun je als gezond mens heel goed hebben, je kunt er alleen wat sneller moe van worden”, legt luchtvaartgeneeskundige Ries Simons aan NU.nl uit. Vandaar dus dat je na een vlucht, hoe lang of kort ‘ie ook duurt, meestal redelijk moe op je bestemming arriveert. Door die lage luchtdruk kom je dus eigenlijk een beetje zuurstof te kort, legt Simons uit. Daardoor kun je naast vermoeidheid ook last van hoofdpijn krijgen.

Scheten laten in het vliegtuig

Een ander bijkomend nadeel van de luchtdruk in het vliegtuig is dat je dit ook voelt in de lager liggende gedeeltes van je lichaam. De druk is op kruishoogte zo’n driekwart minder dan wanneer je aan de grond staat. Dat komt overeen met een hoogte van 2432 meter in de bergen. Het gevolg daarvan is dat de gassen in je lichaam (dus ook die in je maag en darmen) uitzetten. De luchtdruk maakt dat de gassen tot wel 40 procent uitzetten, waardoor je buik automatisch boller wordt en je daardoor wellicht dat volle gevoel hebt tijdens een vlucht. Een logisch gevolg daarvan is dat je meer boeren en scheten laat.  

Niet ongezond

Nu vraag je je misschien af of die extra druk op je lichaam kwaad kan. Niet als je gewoon gezond bent. Je voelt je hoogstens geradbraakt aan het einde van de reis en wellicht heb je last van een jetlag, maar deze dingen gaan na maximaal een paar dagen gewoon weer over. Het is een ander verhaal wanneer je zelf ergens last van hebt, zoals een ontsteking in je gebit of een bijholteontsteking. Doordat alles uitzet zullen ook deze holtes uitzetten en dat kan flink pijn doen.

Bron | NU.nl, Margriet Beeld | iStock

Lees verder

Gezondheid

Broer van Monique Westenberg reageert op haar vermeende relatieproblemen

Gepubliceerd

op

Door

Hoewel er al een tijdje geruchten gaan over relatieproblemen tussen Monique Westenberg en André Hazes, heeft het koppel tot nu toe nergens op gereageerd. Nu laat de broer van Monique, Mathieu, er wél iets over los.

Wat blijkt? Er is helemaal niets aan de hand. Tenminste, volgens hem is alles koek en ei tussen de twee.

Advertentie
Feestje
Mathieu is woensdag 38 jaar geworden en dat is natuurlijk reden voor een feestje. In een interview met Shownieuws laat hij weten dat de hele familie erbij is: dus ook Monique, André en de kleine André.

Geruchten
Veel fans van André en Monique waren bezorgd over de relatie van de twee. Zo had het koppel al een tijdje geen foto’s en video’s van elkaar geplaatst, ook niet tijdens hun vakantie. Daarnaast gingen er geruchten rond over een affaire tussen André en mode-ontwerpster Nikkie Plessen. Volgens Mathieu is er echter niks aan de hand en gaat het gewoon goed tussen de twee.

Brand
Mathieu vertelde ook dat het inmiddels weer wat beter gaat met de vader van hem en Monique. Zijn woonwagen brandde 2 weken geleden volledig uit, maar gelukkig is hij zelf ongedeerd gebleven. Volgens Mathieu gaat het naar omstandigheden goed met zijn vader. Hij woont momenteel op hetzelfde terrein maar in een andere wagen.

View this post on Instagram

Was Gezellig❤️ @andrehazes @moniquenoell @jerneydaywestenberg

A post shared by Mathieu-Westenberg (@mathieuwestenberg) on

View this post on Instagram

🇪🇸☀️🍽

A post shared by Mathieu-Westenberg (@mathieuwestenberg) on

Bron: Shownieuws, Libelle Beeld: Youtube

Lees verder

Gezondheid

Dit zijn de snelste manieren om je lichaam te detoxen

Gepubliceerd

op

Door

Oeps, iets te veel gegeten en gedronken tijdens festivals of je vakantie? Wel even fijn om na die dagen je lichaam te detoxen. Hieronder vind je dan ook zeven manieren op om je lichaam gemakkelijk en snel te ontgiften, op een gezonde en milde manier. Zo ben je in mum van tijd weer fit!

Tips

1. Ga naar de sauna 

Boek een dagje naar de sauna en sweat it out! Door te zweten zorg je er namelijk voor dat je afvalstoffen kwijtraakt. Detoxen was nog nooit zo relaxt!

2. Drink thee

Thee zit niet alleen boordevol antioxidanten, het hydrateert je ook én het zorgt voor een voller gevoel. Hierdoor voorkom je dat je gaat “overeten” en dat je verkeerde keuzes maakt.

3. Verlaag je suikerinname

Tsja, suiker is nu eenmaal écht niet goed voor je. Probeer het dan ook zoveel mogelijk te schrappen uit je dagelijkse menu. Vermijd suikerbommetjes als frisdrank, snoep en kant en klare sauzen.

4. Beweeg!

Regelmatig bewegen zorgt voor een betere bloedcirculatie en geeft je weerstand een boost. Door het zweten raak je ook afvalstoffen kwijt. Een zware total body work-out is echt niet perse nodig, met een lange wandeling zit je ook al goed.

5. Scrub & masseer 

“Door je huid te scrubben en massages te nemen, help je je huid te verfrissen en de circulatie te verversen”, zegt de Amerikaanse gezondheidsadviseur Christina Chodos. Tijd voor een beautydagje dus!

6. Eet (zoveel mogelijk) biologisch

Eet zoveel mogelijk groenten en fruit, volkoren producten en noten en zaden, en kies hierbij het liefst voor biologisch.

7. Drink véél water

Misschien wel de simpelste én bekendste tip: drink héél veel water! Aangeraden wordt om zo’n 2 liter water per dag te drinken, naast al je andere drankjes. Doe een schijfje citroen in je water om je lichaam een extra boost te geven. Citroen bevordert namelijk je spijsvertering, waardoor je lichaam zich makkelijker kan ontdoen van afvalstoffen.

Bron:grazia.nl Beeld:Istock

Lees verder

Trending